Znate povedati »kaj pametnega«?

Berem, spremljam, poslušam. Opazim marsikaj, a ne morem mimo tega, da z vami ne bi delila svojega mnenja o prioritetah ljudi. Sami dobro veste, da je trg preplavljajo vsi mogoči izdelki in storitve, takšni, ki so koristni in vam dejansko pomagajo, precej pa je tudi takšnih, ki jih kupimo in so modna muha, nato pa pristanejo nekje v omari. Zagotovo je vsak izmed nas (zlasti dam v času razprodaj) kupil že obe vrsti omenjenih izdelkov in storitev.

Do nedavna sem bila prepričana, da starejši ko postanemo, bolj selektivni smo. Da bolje premislimo, če nekaj res potrebujemo in ne kupimo ravno čisto vsega, kar vidimo. Prepričani smo, da imajo stvari, ki jih kupujemo, določeno vrednost za nas. Da nismo kot otroci, ki bi radi vse igrače tega sveta, pa čeprav jih lahko še isto minuto, ko igračo dobijo, zgolj odložijo, ker jih več ne zanima. In seveda še isti dan želijo novo.

Pa vendar opažam, da pritisk ljudi, ki nas obkrožajo, močno učinkuje tudi na bolj izkušene. Povedano preprosto – neko stvar kupimo le zato, ker jo ima sosed. Kupimo hlače za 60€ samo zato, ker jih nosi neka oseba, ki jo spremljamo na Facebooku. Kupimo šampon za 30 € samo zato, ker je baje »noro dober« in ker ga uporablja Paris Hilton. Kupimo uro, ker ima enako Ronaldo (sicer le na plakatu) in gremo na kosilo v neko restavracijo samo zato, ker je tam včeraj jedla tudi tista oseba, ki jo spremljamo na Instagramu.

In kaj je dodana vrednost tega? Kup zapravljenega denarja, da na koncu pa velikokrat ugotovite (ali pa tudi ne), da vam te hlače v bistvu sploh pristajajo tako dobro, da šampon na vaše lase sploh nima učinka, da ura v živo ni tako lepa in da hrana v tisti restavraciji sploh ni bila nič posebnega.

Zdi se mi žalostno in zaskrbljujoče, da za takšne »insta« stvari ljudem sploh ni težko zapravljati kupe denarja. Škoda pa se jim zdi plačati neko izobraževanje, kupiti vstopnico za muzej ali kakšno drugo kulturno prireditev, investirati v kakšno dobro knjigo ali denar zapraviti za karkoli, kar bi vas dejansko naredilo močnejše, vam razširilo obzorja. V znanju je moč, pravijo, in to še kako drži.

In še ena prigoda (morda tudi povod) za tale blog. Na zadnjem poletnem pikniku sem se pogovarjala z zelo talentiranim in prijaznim mladeničem. Beseda je nanesla na zmenke in vprašala sem ga, kako kaj ljubezensko življenje. Nasmeje se mi in mi pove: »Joj, ravno včeraj sem bil na zmenku z eno res lepo punco. Bila je res lepo oblečena, urejena, saj veš – lepi nohti, popolno oblikovane obrvi, svež vonj parfuma, naličena,… ampak povedati pa ni znala čisto nič pametnega! Pogovarjala sva se le o oblekah, Instagram objavah in podobnem. Kar malo me je strah, da je večina deklet mojih let podobnih.«

In da se ne bomo napak razumeli. Biti urejen je nadvse lepa lastnost in prav je, da se ženske in moški posvetijo svojemu videzu. A kdaj pa vendarle lahko namesto investicije »nase« investiramo tudi »vase«.

Da boste znali »kaj pametnega povedati«, pa vam bom pomagala tudi jaz. Kmalu bo na voljo Besedina mala šola, primerna za vsakogar in za vsak žep. Več razkrijem v kratkem ?

Se slišimo,
V.

Zadnje objave