Mašila, mašila, mašila …..

Ena najbolj očitnih – in najbolj nadležnih – napak pri javnem nastopanju so mašila. Najpogostejše je ‘eeeehm’, prav tako neprimerna pa so ‘pač’, ‘v bistvu’ in podobne prazne besede. Vas motijo? Verjetno pri drugih bolj kot pri sebi, saj jih precej ljudi v svojem govoru sploh ne opazi.

Zakaj se je vredno potruditi, da mašila izkoreninimo iz svojega govora? Po raziskavah veljajo govorci, ki uporabljajo manj mašil, za bolj samozavestne, strokovne in zaupanja vredne. Prav tako so mašila za možgane poslušalca povsem enako pomembna informacija kot polnopomenske besede, kar pomeni, da se vaše sporočilo izgublja v šumu nenadzorovanih besed. Zagotovo dober razlog, da razmislite o tem, katera mašila uporabljate, ne?

Kako se lotiti odpravljanja mašil? Obstaja več načinov.

PRVI NAČIN: Tišina
Zapirajte usta, kadar ne govorite. Ko razmišljamo z odprtimi usti, pogosto nezavedno ustvarimo glas eeeehm. To se velikokrat zgodi na začetku stavka, zato vedno zavestno odprite usta šele, ko že imate v mislih besedo, s katero želite začeti stavek.

DRUGI NAČIN: Strateški premor
To tehniko uporabljajo zlasti javne osebe, na primer številni politiki. Stavek razdelite na več sklopov besed, ki jih poveste z enim dihom, pa vmes naredite krajši premor in pazite, da ne uporabite mašila eeeehm.

TRETJI NAČIN: Ozaveščanje medmetov
1. korak: posnemite se med govorom – lahko na telefon, na kamero, na diktafon; dovolj bo približno 2 minutki govora na katero koli temo in ni treba, da je zgodba smiselna, lahko nizate zgolj asociacije …
2. korak: poslušajte posnetek in zapišite vsa mašila, ki jih uporabljate več kot trikrat;
3. korak: izberite eno mašilo in ga zapišite na list papirja, ki ga imate ves čas pred očmi (npr. odlično deluje listič na računalniku);
4. korak: vsak dan posnemite približno pol minute govora, v katerem ne smete uporabiti izbranega mašila;
5. korak: vsaka uporaba mašila se kaznuje – na primer s tem, da morate naslednji dan vajo ponoviti dvakrat :);
6. korak: ko vam vaja uspe brez napak en teden zapored, imate nekaj možnosti – podaljšati čas, zamenjati besedo ali (najtežja različica) povedati smiselno zgodbo o besedi, ki ste jo izbrali.

Veliko uspeha!

Zadnje objave