Kako vedno najti prave besede za vsakogar? Preprosto!

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na kakem dogodku začeli klepetati s popolnim neznancem in že po nekaj minutkah se vam je zazdelo, kot da se že od nekdaj poznata, čas pa je minil, kot bi mignil? Ste že kdaj spregovorili z nekom, pri katerem se vam je zdelo, da prav nobena tema ni prava in so se sekunde pogovora zdele dolge kot ure? Kaj točno se je zgodilo?

V prvem primeru ste najverjetneje naleteli na osebo z vam enakim ali podobnim komunikacijskim profilom, s katero ste zaradi energijske in vsebinske sinergije z lahkoto našli teme za pogovor, v drugem pa zelo verjetno na vam nasprotno osebo, s katero je komunikacija brez pravih orodij lahko dejansko zelo izčrpljujoča.

Kako lahko prepoznate svoj profil in profil svojega sogovornika? Preprosto, potrebujete le nekaj minut, pa lahko s skoraj 90% gotovostjo določite, kateri profil je vaš sogovornik.

Osnovna kriterija, ki vam lahko izredno pomagata, sta govorica telesa in besede, ki jih uporablja vaš sogovornik. Z zgolj par koraki, stiskom roke in nekaj uvodnimi stavki namreč lahko razkrije svoj nivo energije in miselno naravnanost. Kaj morate torej opazovati?

1. GOVORICA TELESA
Ko vaš sogovornik vstopi v prostor, opazujte način, kako se premika, kako gestikulira, koliko prostora zavzame in kakšna je njegova mimika.

Osebe z visoko energijo, odločno govorico telesa, močnimi kretnjami in velikim osebnim prostorom so ognjeni profil. Podobno energični so ljudje s sončnim profilom, le da je govorica telesa bolj igriva, včasih celo teatralna, obrazna mimika pa ves čas izraža odnos do povedanega ali slišanega. Če je vaš sogovornik hiter v mislih, besedah in govorici telesa, potem je skoraj zagotovo eden od naštetih dveh profilov.

Če je oseba nasproti vas videti mirna, se smehlja, govori bolj počasi, deluje nekoliko sramežljivo, vendar vas vseeno gleda v oči in odlično posluša, se verjetno pogovarjate z lesom. Če pa je sogovornik videti, kot da ga tema ne zanima preveč, ima nevtralen obraz, vas le redko pogleda v oči in ohranja tudi fizično razdaljo med vami in seboj, premiki in gibi telesa pa so redki, verjetno sedite nasproti vodi.

2. VSEBINA
Ko ste ocenili nivo energije svojega sogovornika, veste, ali gre za enega od dveh proaktivnih oziroma enega od dveh reaktivnih profilov. Zdaj pa povprašajte par vprašanj in dobro poslušajte.

Če bo vaš sogovornik odgovarjal večinoma z da in ne ali pa zgolj v kratkih, faktografskih stavkih, zanimale pa ga bodo predvsem točne tehnične podrobnosti vaše vsebine, gre najverjetneje za vodni profil. Podobno jedrnat, vendar precej močnejši in odločnejši je ogenj, ki vas bo pogosto prekinil, da pove svoje mnenje, ki ga boste zelo težko spremenili. On bo govoril predvsem o sebi in svoji uspešnosti s katerega koli področja, besede pa so pogosto nekoliko netaktne in neposredne.

Oseba, ki ji nikoli ne zmanjka besed, je verjetno sončni profil, saj jih odlikuje obilica anekdot, šal, zanimivih primerjav in predvsem osebnih zgodb. Edini izziv je pri soncu sploh kdaj priti do besede, zagotovo pa jih je užitek poslušati, saj pogosto zabavajo celotno zbrano družbo. O sebi in o ljudeh okrog sebe govori tudi les, vendar večinoma zgolj in najraje enemu samemu sogovorniku, pa še to le pod pogojem, da se že poznata, saj sicer raje posluša in daje vtis, da mu je nekoliko nerodno razkriti kaj osebnega.

Ko ugotovite, s katerim profilom se pogovarjate, so stvari precej lažje, saj boste točno vedeli, kakšne besede uporabljati in kako govoriti, da vas bodo kar najbolje slišali. Vas zanima?

Komunikacijske profile in njihovo uporabo v praksi lahko spoznate na delavnici, kjer se naučite uporabljati pravo govorico telesa, primerne besede in pravi način, da ustvarite stik s prav vsakim sogovornikom.

Zadnje objave