Čar samozavesti

Nekaj najlepšega, kar lahko ženska premore, sta njena notranja moč in dobra samopodoba. Pa ne le ženske, tudi moški se (vsaj meni) zdijo mnogo privlačnejši in zanimivejši, če v prostor vstopijo s pravo energijo in dajo vtis, da se dobro počutijo v svoji koži.

A tokrat razmišljam predvsem o ženskah. Preveč žensk ima namreč težave s samozavestjo in samopodobo. Razlogi? Vpliv okolice, družbenih medijev, mode, načina življenja, vedno bolj prisotnega starizma (diskriminacije vseh, ki so starejši), … Živimo v svetu neživljenjskih lepotnih idealov, ki jim podlegajo že deklice v prednajstniških letih. Popolna ženska ima čudovite (z japonsko tehniko vrisane) obrvi, dolge (kajpak umetne) trepalnice, popoln nasmešek, ki ga krasijo snežno beli in ravni zobje (s pomočjo nevidnega zobnega aparata), pa čvrsto telo (Kardashian zadnjico, veliko oprsje, ozke boke, noge brez celulita), čudovite lase, polne podaljškov, pa polno omaro oblačil, torbic in obutve po zadnji modi, seveda pa je tudi zelo uspešna (ima odgovorno in dobro plačano službo, a vedno čas za kavo s prijateljico, vsaj tako kažejo fotke na Instagramu), za povrh pa je še srečno zaljubljena in s svojim izklesanim izbrancem dopustuje pod palmami rajskih otokov. Uf. Ob takih življenjskih zgodbah se človeku hitro zazdi, da živi povsem banalno življenje, ki si ne zasluži (četudi strokovne ali pomembne) objave med vsemi s čudovitimi filtri ovenčanimi sanjskimi prizori.

Prav zato sem na družbenih omrežjih in v medijih vesela vsakdanjih, a iskrivih in iskrenih objav ljudi, ki si upajo stopiti iz povprečja ter pokazati (zlasti mladim, na katerih stoji prihodnji svet), da sta drugačnost in avtentičnost lepi. Da je vse dobro (ozirom še bolje), če nisi tak, kot vsi ostali. Da si, kdor pač si. Da si zanimiv prav zaradi svoje značilne pričeske (Gojmir Lešnjak), drznih ciljev (Mitja Okorn), lucidnih komentarjev (Igor E. Bergant), brezmejne radovednosti  (Vesna Milek) ali pa dramatične čustvenosti (Zvezdana Mlakar). In da je prava lepota v tem, da sprejmeš samega sebe s paketom vseh svojih lastnosti, zaradi katerih si v resnici zanimiv in edinstven.

Včasih pozabljamo, da je naše telo ne le ZGOLJ, ampak TUDI posoda našega duha. Kaj hočem reči? Posoda je sicer lahko resnično lepa in nekaj posebnega, a se, če je puhla, prazna ali pa polna pokvarjene vsebine, na dolgi rok sesede sama vase. Poskrbimo torej za oboje – za kakovostno posodo (zdravo telo, ki nam zagotavlja, da smo lahko kos vsakdanjim naporom, pa seveda primerno osebno urejenost, ki odraža spoštovanje do sebe in drugih) ter dobro vsebino (zdravo samozavest, dobro samopodobo in pristno samospoštovanje), zaradi katere bomo ne le pritegnili druge ljudi, ampak jih tudi navdušili in obdržali v svoji družbi zaradi svoje zanimive osebnosti, razgledanosti, topline …

Veliko žensk razmišlja takole: »Ko bom videti lepša, se bom imela rada.« Pa to res drži? Kaj pa, če zadevo obrnemo ‘na glavo’? Verjamem, da je bolj resnično in trajnostno razmišljanje: »Ko se bom imela rada, bom videti lepša (v svojih očeh in posledično tudi v očeh drugih).« Kaj pravite?

Ste za to, da poskusimo?

Pripravila sem vam nov izziv ter nov webinar. Nadgradila sem moj projekt Ženska z veliko začetnico in ga ukrojila po vaših željah. Tokrat vas bom naučila, kako delovati bolj samozavestno, se postaviti zase in mirno reči ‘ne’. Družile se bomo v sredo, 27. 1. 2021, ob 18ih. Več o webinarju najdete tukaj: https://beseda.si/delavnice-template/

Veselim se vaše družbe!
V.

Zadnje objave