Ko ostanete brez besed …

Danes začenjam z vprašanjem. Kako ocenjujete moč vas in vašega sogovornika v pogovoru? Sta enakovredna? Sta oba enako slišana in upoštevana? Kdo vodi pogovor? Morda kdo od vaju predvlada ali nadvlada drugega? Imate s kakšnim sogovornikom občutek, da vas z močnimi, pa morda sploh ne utemeljenimi in resničnimi argumenti, s čustvenimi ‘udarci’ ali pa celo z verbalnim nasiljem (kričanje, kriljenje, buljenje) ustrahuje in stisne v kot? Če se vam je to že zgodilo, vsekakor berite dalje …

Takšnih primerov je, ne boste verjeli, resnično veliko: med možem in ženo, med sodelavci ali med šefom in podrejenimi. K pisanju tega bloga pa me je spodbudilo pismo bralke v eni izmed revij, ki jo redno prebiram. V pismu je opisala svoje razmerje z možem, ki je sicer ljubeče, pravi, da se imata lepo, se spoštujeta in tudi v času karantene odlično funkcionirata (kljub skupnem bivanju v enosobnem stanovanju štiriindvajset ur na dan). Problem nastane, kadar se v določeni stvari ne strinjata. Ko pride do konflikta, mu dekle enostavno ni kos, saj jo partner na nek način ‘stisne v kot’ z agresivnimi komentarji, kdaj pa kdaj pa jo celo verbalno podcenjuje in ponižuje. Kaj pa stori ona? V tistem trenutku preprosto zmrzne in ostane brez besed, nato pa je prizadeta in razočarana, dokler si ne reče, da tega ‘v resnici ni mislil’.

Svoje občutke nemoči tlači ali pa se o njih raje pogovori s prijateljico kot s partnerjem. Ko mine nekaj dni, na konflikt pozabi, dokler se spet ne ponovi enaka zgodba. In tako se ujame v začaran krog: nestrinjanje – prepir – žaljive besede – razočaranje – potlačena čustva – odpuščanje.

Pa naj vam predstavim konkreten primer: Tina in Žan sta skupaj približno 3 leta. Sta zanimiv par, a prijatelji velikokrat rečejo, da je Tina kot tiha miška, Žan pa glasen, ‘pameten’ in včasih celo malo nesramen. Nekega večera sta bila pri prijateljih, pogovarjali pa so se o prenovi stanovanj. Tina je bila resnično vesela, ko je lahko delila zgodbo prenove kuhinje ter ponosno kazala slike ‘prej in potem’. Ko jo je prijateljica vprašala, kako je vse skupaj potekalo in je Tina začela razlagati postopek, pa jo je Žan prekinil ter rekel: »Saj sploh ni bilo tako. Ampak kaj pa ti veš, saj sem itak vse jaz uredil. Ne delaj se zdaj ‘pametno’ tukaj pred vsemi.« V sobi je zavladala neprijetna tišina. In reakcija Tine? Pogledala je v tla, bilo ji je skrajno nerodno, v sebi je čutila nemoč in jezo, a se pred prijatelji ni želela preprirati, saj je vedela, da Žan lahko postane še bolj nesramen, če se mu bo pred drugimi postavila po robu.

Kaj bi storili vi? Se vam je že kdaj zgodilo kaj podobnega? Da vas je ponižal partner, šefica, soseda, oče, prijateljica, …, pa enostavno niste imeli odgovora?

Ker verjamem, da ni treba, da v takšnih in podobnih primerih sklonimo glavo ter čakamo na boljše čase, bi rada temu naredila konec. Želim, da spoznate, zakaj se vam zgodijo take situacije ter predvsem, da v takšnih primerih bolje razumete svoja čustva, zberete misli in poiščete prave besede, da na vljuden, a odločen način zagovarjate svoje stališče ali ravnanje.

Dobrodošli (še posebej pa dekleta in dame) na webinarju Ženska z veliko začetnico #2, kjer boste izvedeli, kako se odzvati v zgoraj opisani situaciji ter razumeli, zakaj do tega sploh pride. Spoznali boste, katere vrste zahtevnih sogovornikov poznamo in kako se odzvati na posamezni tip. Naučili se bomo tudi, kako se postaviti zase in reči ‘ne’ oziroma asertivno in mirno povedati svoje mnenje ali prošnjo. Po dogodku boste prejeli tudi priročnik z nasveti in vajami ter posnetek webinarja, ki si ga boste lahko ogledali tudi kasneje.

Več o webinarju in o prijavi najdete na povezavi: www.beseda.si/delavnice-aktualno

Se vidimo,
Vesna

Zadnje objave