Skrivnost novoletnih zaobljub

Priznam, tudi sama si pred prvim januarjem rada postavim izzive v obliki osebnih in poslovnih ciljev, ki jih nameravam osvojiti v prihajajočem letu. Verjamem, da v tem nisem prav nič posebnega, saj je ta težnja deloma pogojena že s človeško psiho: za novo leto se skorajda ‘spodobi’, da vanj vnesemo nekaj novega in svežega ter ga na tak način zaznamujemo s svojim osebnim pečatom. Letošnje leto je še toliko bolj upanja polno. Obeta namreč nove začetke, obenem pa konec nečesa, kar nas je popolnoma presenetilo in nam v mnogočem spodmaknilo tla pod nogami.

2021 nosi torej res precejšnje breme, hkrati pa ima le eno samo nalogo – biti boljše od 2020 (saj mu bo uspelo, kajne?). A dovolj o obetih in pričakovanjih. V tem blogu bi se rada posvetila vam, vašim željam in novoletnim zaobljubam, ki jih konec koncev zadate predvsem sami sebi.

Morda ste si za letos zadali katero od tipičnih novoletnih zaobljub:

  • Redno se bom ukvarjal(a) s športom
  • Začel(a) bom jesti bolj zdravo hrano
  • Nehal(a) bom kaditi
  • Vsak mesec bom prebral(a) eno knjigo
  • Začel(a) bom varčevati

Verjamem, da ste se prvega januarja predano (četudi malo utrujeno) zagnali v svoj cilj. Nadaljevali ste tudi drugega in tretjega januarja … in pri cilju boste vztrajali, če gre verjeti raziskavam, v povprečju nekje do 18. januarja. Zakaj prav do tega datuma? Ker je tretji ponedeljek v januarju dokazano najbolj nesrečen dan v letu – to je namreč dan, ko največ ljudi obupa nad svojimi novoletnimi zaobljubami. Zakaj? Preprosto zato, ker vsaka sprememba zahteva veliko fizične, psihične in tudi čustvene energije, te pa v trenutkih, ko smo utrujeni, razdraženi ali v časovni stiski, preprosto zmanjka še za sledenje našim ciljem. In kaj se zgodi? V takih trenutkih zmaga naš avtopilot – vrnemo se na stare in znane tirnice, ki so večinoma daleč stran od naših ambicioznih ciljev. In takrat ljudje rečejo: ‘Saj sem vedel(a), da se ne da.’ ali pa ‘Saj ni tako hudo.’ in ‘Zdajle ni pravi čas, imam preveč drugih projektov.’

Morda res. Morda pa so vse to le izgovori, s katerimi si olajšamo neprijetne občutke malega osebnega poraza ob neuresničenih ciljih. Da bo takih trenutkov čim manj, vam svetujem pet preprostih trikov, ne glede na cilj, ki ste si ga ali pa si ga šele boste zastavili:

  • Razdelite velik cilj na manjše etape (npr. namesto shujšati 20 kg do poletnega dopusta raje načrtujte, da boste shujšali 3 kilograme v naslednjem mesecu).
  • Otežite si slabe navade (npr. sploh ne kupite čokolade, če veste, da se ji ne morete upreti).
  • Olajšajte si dobre navade (npr. pripravite si zdrav večerni prigrizek že popoldne, da med filmom, ko nimate časa za rezanje, kuhanje in sekljanje, preprosto vzamete sadno solato iz hladilnika in si jo privoščite).
  • Poiščite si zaveznika – nekoga, ki vas bo podpiral pri vaših ciljih, lahko tudi tako, da bo zraven uresničeval svoje (npr. lahko je to prijatelj, ki gre z vami enkrat tedensko na telovadbo). Nagradite se ob uspehu (npr. ko vam uspe, si privoščite malo razvado – obisk savne, novo majčko, kavo s prijateljico …).
  • In, nenazadnje, načrtujte premor – vsako pravilo potrebuje izjemo, prav tako pa velja tudi za strogo disciplino (npr. enkrat tedensko si privoščite prigrizek po svoji izbiri brez slabe vesti).

Ti preprosti triki delujejo ne glede na to, kakšen cilj ste si zadali. Lahko gre za boljši odnos s partnerjem, bolj pozitivno vzgojo, več branja (na primer Besedinih blogov) …. prav pri vseh deluje! Pa še to – ni vam treba začeti s 1. 1. 2021, da ne bi rekli, da ste pa letos ta vlak že zamudili. Začnite raje, ko boste pripravljeni in ko si boste resnično želeli sprememb. ?

Se slišimo,
V.

Zadnje objave