Ne, baba ni samo za v kuhinjo

Ko sem se odločila, da organiziram spletno delavnico za dame, sem imela v glavo poplavo in zmešnjavo idej, misli, zgodb in resničnih primerov, ki so mi precej otežili dejstvo, da se moram držati ene, glavne tematike – učinkovite komunikacije.

Veliko sem brskala po spletu, spraševala prijatelje in znance, kako oni vidijo razliko med spoloma. Našla in slišala sem kar nekaj odličnih primerjav, ki so me še bolj motivirale in potrdile, da sem se za tole mini kampanjo odločila več kot pravilno.

Pa začnimo pri razliki med žensko in moškim v poslovnem svetu, na primer v top managementu. Prijateljica, ki dela v velikem podjetju (in je tudi na vodilnem položaju), je z menoj podelila tole izkušnjo: v podjetju dela že več kot deset let in svojemu delu je popolnoma predana. Dela z veliko vnemo in navdušenjem, hkrati pa se to pozna tudi na rezultatih, ki so vrhunski! Po desetih letih se je generalni direktor odločil, da ji bo (končno) ponudil vodstveni položaj. In kaj se je zgodilo? Govorice. »Na to pozicijo je prišla samo zato, ker je spala z vsemi člani uprave« in »To mesto je dobila samo zato, ker mora biti na vodstvenih funkcijah enako žensk kot moških« ali pa »Brez zamere, ampak ta položaj je res bolj primeren za moške. Ti imaš družino, se ne bi raje posvečala temu?«

Kakšne komentarje bi slišali, če bi vodstveno funkcijo dobil moški? Nobenih. On je na mesto vodje zagotovo prišel po pošteni poti in zgolj zaradi lastnih spodobnosti. Ženska pa (najverjetneje) ne. Gotovo je ‘lahka’, ali pa vsaj slaba mama, morda karieristka in podobno, ne pa uspešna ženska, ki se trudi in daje vse od sebe ter po desetih letih končno pride na zaslužen položaj. Kar je še bolj žalostno pri vsem tem pa je, da večina teh komentarjev pride ravno iz ženskih ust. A to tem kdaj drugič.

Gremo dalje.

Predstavljajte si, da imate direktorja, ki rad ‘udari po mizi’ in povzdigne glas. Premislite, kaj bi rekli zanj? Verjetno, da je pravi ‘dec’, ker zna udariti po mizi, ko je treba. Da zna zagovarjati svoje stališče in da povzdigne glas le takrat, ko je v podjetju res zmešnjava. In tako je prav. Ker kdaj pa kdaj je res treba vzpostaviti red, kajne? In kaj se zgodi, ko to naredi ženska (spet resnična zgodba)? Če ženska udari po mizi in povzdigne glas, jo v isti sekundi cela organizacija označi za ‘zmešano, kolerično babo’, ki se ne zna obvladovati. Da ni primerna za vodstveno funkcijo, ker je njeno vedenje nesprejemljivo. Da je histerična in da so za to verjetno krivi tudi hormoni.

Pa še en primer, potem pa res zaključim (čeprav bi verjetno lahko napisala knjigo).

Gremo v Nemčijo, k pridni študentki medicine, ki si celo življenje prizadeva postati kirurginja. Dobiva najvišje ocene, z odliko opravi vse vaje, dodatno pomaga in si izkušnje nabira tudi na različnih odpravah po svetu (bila je že v Afriki in Indiji). Ko je opravila strokovni izpit, se je želela prijaviti na kirurško specializacijo. Tisti dan je do nje pristopil profesor in ji rekel: »Veš, ne jemlji tega preveč osebno, a bom iskren. Pri nas si prizadevamo, da so kirurgi moški. Kirurgija zahteva 100% koncentracijo ter zbranost, pri ženskah pa na to ne moremo računati. Ko na vas vplivajo hormoni, luna in drugi dejavniki, niste 100% osredotočene na svoje delo. Zato je bolje, da težke kirurške posege izvajamo moški. Saj razumeš, gre le za življenja.«

Oh, moški (pa tudi ženske)! Ne vem, če ste vedeli za tole zanimivost, a tudi Einsteina danes ne bi poznali, če ne bi imel svoje (prve) žene Mile. Sam je bil namreč skrajno površen, ona pa je bila natančna matematičarka, ki mu je pomagala dokazati, da je E = mc2. Sam morda tega ne bi nikoli dokazal. A danes se seveda govori samo o Einsteinu. Mila je bila le njegova žena, ki mu je rojevala otroke in mu kuhala čaj.

Pa pojdimo k bistvu. Zakaj sem se torej odločila, da naredim delavnico za ženske? Ker večina žensk ne zna jasno in odločno povedati, kako razmišljajo, kaj si želijo in česa ne. Naučene so, da v trenutkih, ko se počutijo ogroženo ali nadvladano, sklonijo glavo in se podredijo, četudi je njihova ideja ali rešitev boljša od predlagane. Zakaj se, drage dame, ne bi naučile (z veliko mere elegance) udariti po mizi? Biti bolj odločne in prepričljive? Povedati svoje mnenje in mirno sprejeti nestrinjanje?

Verjemite, vsega tega se lahko naučite. Pridružite se mi na spletnem druženju, namenjenem posebej za ženske, ki bo 2. decembra ob 18h. Izvedele boste:

  • kako komunicirati učinkoviteje in odločneje,
  • kako se postaviti zase in mirno reči ‘ne’,
  • kako biti kos tudi najzahtevnejšim sogovornikom,
  • kako skozi govorico telesa izražati karizmo in samozavest ter še marsikaj drugega.

Več o dogodku in o načinu prijave najdete tukaj.

Veselim se vaše družbe,
Vesna

Zadnje objave