Zaupate svojim očem?

Pred približno dvema desetletjema je Američanka Diana Duyser prejela nenavadno duhovno sporočilo v obliki toplega sendviča. Ko je ugriznila vanj, je v rjavkastih tonih zapečenega kruha namreč zagledala obraz same Device Marije. Sendvič je seveda takoj postal velika atrakcija in gospa Duyser ga je prodala za neverjetnih 28 tisoč dolarjev, kar dokazuje, da očitno ni bila edina, ki je v zapečenem kruhu videla nenavadno podobo.
Zagotovo ste tudi vi že slišali za obraz na Luni, pa za Jezusovo podobo na bananinem olupku, nedolgo tega pa so v Angliji našli tudi papriko, v kateri se je skrival obraz znanega politika. Zakaj se zdi, da ljudje povsod, kamor pogledamo, najdemo skrit kakšen obraz?
Razlaga za fenomen, ki se znanstveno imenuje pareidolija, je povsem enostavna. V naših možganih namreč obstaja del, ki je namenjen prav iskanju in prepoznavanju obrazov. Evolucijsko gledano je sposobnost preživetja naših prednikov temeljila na tem, da so znali opaziti obraz sovražnika, ki se skriva v grmovju, še preden je ta planil nadnje. Dojenčki na primer instinktivno iščejo obraze v vseh predmetih, ki jih obdajajo. Če jim pokažete dva lista, od katerih so na enem dva krogca za oči in črta za usta, na drugema pa nek drug vzorec, bodo neprimerno več časa opazovali prvi list. Nenazadnje tudi odrasli kljub sposobnosti govora še vedno večino sporočila v komunikaciji razberemo iz govorice telesa, zlasti mimike.
Da možgani res imajo to nenavadno sposobnost iskanja obrazov v stvareh okrog nas, dokazuje tudi poskus kitajskih znanstvenikov, ki so skupini ljudi pokazali slike šuma v TV signalu (temu smo včasih rekli ‘sneg’) in jim rekli, da je v polovici slik skrit obraz. Kljub dejstvu, da to seveda ni držalo, je kar 40% udeležencev to potrdilo in celo znalo pokazati, kje točno se ta skriti obraz nahaja.
Zanimivi stranski učinek te podzavestne prepoznave obrazov v vsakdanjih predmetih je tudi projekt angleških raziskovalcev, ki so v javne kolesarnice, od koder so izginjala kolesa, namestili preprost znak, na katerem so bile le oči. Po tem preprostem ukrepu so v letu dni, ki je sledilo, zabeležili kar 62% manj kraj koles.
Lahko torej zaupamo svojim očem? Pri komunikaciji zagotovo, saj govorica telesa pove precej več kot same besede. A da boste res prepričani, da razumete sporočilo sogovornika, preberite moje koristne nasvete o očesnem stiku, ne pozabite pa tudi na ton, ritem in barvo glasu vašega sogovornika. O tem več naslednji teden na FB strani Besede.
sendvic
Znameniti sendvič s sirom z obrazom Device Marije.
Slika: AFP/Getty Images

obrazi
Vidite obraze ali zgolj predmete?

Zadnje objave