Spremenite tremo v vašega največjega zaveznika pri nastopanju

Ste se že kdaj v življenju morali spregovoriti pred skupino ljudi, pa ste zaradi treme kar zmrznili in obsedeli? Ste se že kdaj znašli na odru, pa ste zaradi cmoka v grlu in suhih ust komajda uspeli izustiti, kar ste pripravili? So se vam že kdaj tako tresle roke med predstavitvijo, da ste komajda držali daljinec, vmes pa ste zaradi treme popolnoma izgubili rdečo nit predstavitve?

Ne boste verjeli, ampak poznam ljudi, ki so celotne karierne izbire podredili dejstvu, da jih bremeni trema pri nastopanju. Najbolj žalostno pa je, da se ne zavedajo, da tremo občuti prav vsakdo in da jo najboljši govorniki v resnici uporabljajo kot enega izmed svojih največjih zaveznikov. Zakaj? Trema je zgolj telesni odziv na nekaj, kar doživljamo kot grožnjo, in je v resnici orodje, ki ga naše telo uporabi, da bi se s to grožnjo lahko kar najbolje spopadli. Ko imamo tremo, imamo tudi več energije, misli švigajo sto na uro in pripravljeni smo osvojiti svet. A kaj, ko večina ljudi te občutke doživlja kot nekaj, česar se morajo znebiti. Kaj torej lahko storite, da trema postane vaš zaveznik?

1. Spremenite svoje dojemanje treme.

Za vas imam odlično novico. Kar 90% simptomov treme občutite in opazite le vi, ostalih deset odstotkov pa v večini primerov opazijo le ljudje, ki vas dobro poznajo. Torej je razmišljanje o tremi na odru povsem odveč, kajti bolj ko razmišljate o njej, večja je verjetnost, da se pojavi. V resnici se je vredno ukvarjati izključno s simptomi, ki so morda vidni tudi navzven (na primer potenje, suha usta, tresoče se roke …) – in večino teh se da odlično prikriti :).

2. Osredotočite se na prave stvari.

O čem bi v resnici morali razmišljati med nastopanjem? Seveda tudi o svoji vsebini, a če želite obrzdati tremo, bi morali največ razmišljati o svojih poslušalcih. Dober trik je, če jih že na začetku nagovorite, da se takoj namesto nase osredotočite nanje. Uporabite lahko dejansko ali zgolj retorično vprašanje, oboje deluje . Ko boste spremljali odziv publike, boste nekoliko pozabili na svoje počutje, in ko najhujša začetna trema mine (in vedno mine, brez skrbi), bo seveda nastop stekel mnogo bolj tekoče.

3. Uporabite presežek energije za svoj nastop.

Zaradi stresnega odziva, povezanega z nastopanjem, naraste adrenalin v našem telesu, kar povzroča vse neprijetne občutke, ki jih imenujemo trema. Bolj ko se trudimo delovati mirni, bolj nas naše telo sili v aktivnost, zaradi česar se med nastopom gugamo, igramo s prsti ali krilimo z rokami. Rešitev je preprosta – energijo uporabite za govorico telesa, ki podpira zgodbo – na primer premike po odru in pravo gestikulacijo. Če bodo roke in noge porabile odvečno energijo, se bodo vaši možgani lahko osredotočili na svojo vsebino.

4. Dihajte.

Kadar smo pod stresom, zaradi zakrčene drže dihamo plitveje, to pa možganom sporoči, da smo v stiski, zato pošljejo telesu signal, da začnemo dihati hitreje. To pospeši vse telesne procese in začnemo se potiti, zardevamo, tresejo se nam roke in noge, da ne omenjamo, da povečan pretok zraka skozi usta in nos pomeni suha usta … skratka, zgodi se vse, česar si na odru ne želimo.

In kaj lahko storite? Za začetek nekaj minut pred nastopom sprostite ramenski obroč in razprite prsni koš. Nato nekajkrat počasi vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Dobro nadihani mirno vstanite in stopite pred poslušalce z nasmeškom na ustnicah. Nato pa čim večkrat uporabite čudežno orodje vseh odličnih govorcev – tišino. Nikar se je ne bojte, to je najboljša tehnika, kako pritegniti pozornost poslušalcev, poudariti pomembno misel in zamenjati temo – in seveda globoko dihati.

Preizkusite naštete tehnike in ugotovili boste celo, da je vaše nastopanje prav zaradi treme precej bolj strastno in prepričljivo. Veliko uspeha.

Zadnje objave