Koristni psihološki triki za vsako priložnost

Moja prva ljubezen so bile in vedno bodo besede. A kljub temu, da se ukvarjam s komunikacijo, zelo rada preberem kakšen dober članek ali knjigo s področja psihologije. Konec koncev sta si psihologija in komunikacija zelo blizu. Psihologija je namreč veda, ki poleg duševnih procesov proučuje tudi vedenje in osebnost, slednje pa se (zelo močno) odraža pri besedni in tudi nebesedni komunikaciji.

In ker večkrat slišim: »Vesna, daj mi povej kaj zanimivega o komunikaciji. Kakšen trik, za katerega še ne vem,«, danes z vami delim nekaj meni najbolj simpatičnih trikov, ki jih boste morda kmalu uporabili.

Ali me kdo opazuje?

Če ste na kakšnem dogodku ali v prostoru z več ljudmi in imate občutek, da vas določena oseba opazuje, lahko storite naslednje: zazehajte. Mislim, da vsi vemo, da je zehanje zelo nalezljivo. Ko boste zazehali, se nato obrnite k tisti osebi, za katero ste menili, da vas opazuje. Če zeha tudi ta oseba, imate odgovor na dlani. 😉

Kako lahko zvem več?

Se vam je že kdaj zgodilo, da se vam je partner, otrok, prijatelj, sodelavec ali znanec težko odprl in vam ni želel povedati več o določeni tematiki (ali pa ste si le vi morda želeli slišati še kaj?). Naslednjič naredite tole: zastavite mu vprašanje in počakajte na odgovor. Če se vam zdi, da odgovor še ni tisto, kar ste želeli izvedeti, bodite tiho, sogovornika glejte v oči in počakajte nekaj trenutkov. Tišina v kombinaciji z očesnim stikom bo povzročila malce nelagodja vašega sogovornika, zato bo v večini primerov bo poskušal narediti vse, da bi prekinil tišino, kar pomeni, da bo z vami najverjetneje delil še kakšno podrobnost več kot sicer.

Kamen, škarje, papir

Preprost psihološki trik, ki skoraj vedno deluje in vam prinese zmago v hitri družabni igri – osebo, s katero se boste igrali igro ‘kamen, škarje, papir’, pred igro vprašajte neko preprosto vprašanje. Takoj za vprašanjem pričnite z igro. Soigralec bo najverjetneje izbral škarje – poskusite, pri meni deluje ;).

Želite, da se ljudje strinjajo z vami?

Če želite povečati verjetnost, da se oseba strinja z vami, potem med govorjenjem določene povedi ali trditve kimajte. Učinek kimanja povzroči, da se oseba, s katero se pogovarjate, z vami hitreje strinja in bolj verjame v vaše izrečene besede.

Katera pesem je že to?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se na vsak način želeli spomniti, katera je tista pesem, ki ste jo nazadnje slišali na radiu? Nikakor se niste mogli spomniti besedila ali naslova, pa čeprav ste poznali melodijo. Napaka, ki jo delamo (in s tem zgubimo kar nekaj časa) je, da si melodijo vedno ponavljamo od začetka. Naslednjič se poskusite spomniti zadnjega dela pesmi. Zeignarkov učinek pravi, da se ljudje hitreje spomnimo tistih stvari, ki so nedokončane ali prekinjene.

Tako, nekaj trikov, primernih za vse generacije 😉 In za konec še resnična zgodba: z možem se vsak večer pogajava, kateri izmed naju se bo žrtvoval, vstal iz tople postelje in ugasnil luč. Včeraj sem predlagala, naj bo tokrat to tisti, ki zmaga v igri ‘kamen, škarje, papir’. Kdo je bil zmagovalec in kdo je bil tisti, ki je ugasnil luč, pa presodite sami. 😉

Se slišimo, V.

Zadnje objave