Čas je, da postavite same sebe na prvo mesto!

V službi vas je sodelavka tik pred odhodom domov prosila za pomoč in čeprav ste hotele zaključiti nekoliko prej, ste ji vseeno ‘z veseljem’ ponudile pomoč in ostale še uro dlje kot sicer. Nenazadnje je tako prav, saj bi tudi ona to storila za vas, ne? Nato vas je poklicala prijateljica ter vas prosila, če lahko zvečer pazite na njenega petletnega sinčka, ker gresta z možem na zmenek – spet ste ‘z veseljem’ rekle da, čeprav ste v resnici računale na prost večer. Naj imata nekaj od življenja, kajne? Potem pa je prišlo še kratko sporočilo o razširjenem družinskem druženju pri teti to nedeljo, ko ste nameravale oditi na celodneven izlet. Ker ‘pridejo čisto vsi’, se res ne spodobi, da ravno vas ne bi bilo, otožno potarna teta. Saj bo tudi naslednji vikend lepo vreme, pa si takrat lahko vzamete čas zase, kajne?

Verjetno se je že vsaka od nas kdaj našla v podobni situaciji, ko smo na račun svojih ciljev, načrtov in potreb nekomu drugemu rekle ‘da’ in uresničile njegove želje. Vse lepo in prav, celo pohvale vredno, da znamo biti empatične, znamo razumeti druge in najprej poskrbeti zanje, danes vam ponujam le razmislek o razmerju med skrbjo zase in skrbjo za druge. Zelo pogosto namreč opažam, da ženske na račun moških (pa tudi drugih žensk, da ne bo pomote) sebe postavljamo v drugi plan, dokler ne ‘zaškripa’ naše (psihično ali fizično) zdravje. Zakaj nam je tako težko reči ‘ne’ in zakaj se tako težko postavimo zase?

Že od malih nog smo vzgajane za empatijo. To drži, kadar gre za staro gospo na avtobusu, ki ji odstopite svoj sedež, ali pa za prijateljico, ki prestaja težko obdobje in potrebuje nekoga za oporo. Vendar pa to ne pomeni, da postavljate potrebe ostalih pred svoje ves čas. Če se ves čas trudite zadovoljiti druge, boste dolgoročno neizpolnjene, kar vodi v stres, frustracije in posledično nezadovoljstvo. Prav tako boste kdaj na žalost ugotovile, da številne osebe, za katere bi ve naredile vse, ne bi za vas premaknili niti prsta.

Mnogim se je težko postaviti zase, saj to pomeni, da bodo v očeh družbe videti ‘naporni’ in ‘sebični’. Sploh ženske smo tiste, ki se težko postavimo nekomu po robu ali pa same sebe postavimo na prvo mesto. Saj je vendar prav, da najprej poskrbimo za otroke, moža in dom, potem pa zase, ne? A kaj, ko pospraviš, skuhaš, razvoziš otroke na krožke, skočiš še v trgovino, greš pobrat obleke v čistilnico in se vrneš domov, žal – zmanjka časa zate.

Prav tako ne pozabite: če boste ves čas na voljo ostalim, jim boste s tem pokazali, kako naj vas dojemajo in kako naj ravnajo z vami. Videli vas bodo sicer kot izjemno ‘pridne’ in ustrežljive, vendar hkrati ne bodo spoštovali vašega časa, vaših prioritet in vaših želja.

Vem, težko je reči ne, težko se je zoperstaviti drugim. Morda so užaljeni, morda vas kritizirajo, čustveno izsiljujejo, manipulirajo, morda igrajo ‘uboge žrtve’, ki trpijo zaradi vas … Nenazadnje tudi sami občutimo neprijeten občutek krivde, ko nekoga zavrnemo. Vse lepo in prav, a to ni razlog, da uberemo kratkoročno najlažjo pot – rečemo sebi ‘ne’ in drugim ‘da’. Življenje je žongliranje s prioritetami: vsi imamo le 24 ur časa na dan in prav vsakdo si sam izbere, kako jih bo preživel in čemu bo namenil svojo energijo. Jih namenjate pravim aktivnostim, mislim, občutkom in ljudem?

Oseba, ki ima v vašem življenju največjo težo, s katero preživite največ časa in katere mnenje je najpomembnejše za vaše blagostanje, vas vsako jutro gleda iz ogledala. Ko boste sami sebe postavili na prvo mesto, boste v prvi vrsti izboljšali odnos s samim sabo, ostalim pa pokazali, kako naj ravnajo z vami. S tem boste prevzeli odgovornost za svoje življenje. Odkrili boste lastne želje in potrebe ter začeli delati v smeri, da jih dosežete.

Če ob prebiranju teh vrstic občutite krivdo, se spomnite, da boste lažje pomagali drugim, če boste tudi sami v redu. Ko boste izboljšali odnos s samim sabo, boste, verjemite mi, izboljšali odnos tudi z vsemi ljudmi okoli sebe. Ker boste sami sebe spoštovali in se imeli radi, se boste lažje posvetili ljudem okoli sebe in tudi ti vas bodo bolj spoštovali in upoštevali.

Ker verjamem, da so to teme, vredne razmisleka in pogovora, spet pripravljam spletno delavnico Ženska z veliko začetnico. Poudarek bomo dale samozavesti, postavljanju meja, kako reči ne in se pri tem ne počutiti krivo, ter, seveda, kako samo sebe postaviti na prvo mesto. Pridružite se mi v ponedeljek, 31. maja 2021, ob 19-ih. Prijave sprejemam na povezavi: https://beseda.si/delavnice-aktualno/

Skočimo v poletje, polno sprejemanja samega sebe. Postavite se tja, kamor spadate – na prvo mesto.

Ostale objave

Se pogajate ali barantate?

Ste kje na lepšem? Držim pesti, da ste.   Poletje je čas potovanj. V tem času veliko ljudi odpotuje v južne kraje in arabski svet, kjer

Ah, te vejice…

Kaj pravite na to, da bi si danes privoščili krajšo lekcijo slovenščine? Ne skrbite, ne bom preveč stroga učiteljica, kakršnih se morda spomnite že iz

Čustvena inteligenca

Ste kdaj spoznali osebo, ki je v trenutku vedela, kako se počutite, še preden ste sploh kaj rekli, hkrati pa se je odzvala na način,

S čim prepriča dober govorec?

Kaj je skrivnost odličnih, prepričljivih in samozavestnih govorcev? Maja je zagotovo odlična govorka. Na svoje nastope in predstavitve se vedno dobro pripravi, njena vsebina je

SPOZNAJMO SE

Svetovni splet zmore marsikaj, a prave besede je vedno bolje izmenjati iz oči v oči.